Menü bezárása
Blog Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Haszonélvezeti jog értéke - mennyit ér a haszonélvezeti jog?

Közzétéve:2023.08.04
Frissítve:2023.09.19
A haszonélvezeti jog egy olyan vagyoni jog - természetes vagy jogi személy számára - amely biztosítja, hogy valaki más tulajdonát használja és annak hasznát élvezhesse-szedhesse. A haszonélvezőnek joga van az ingatlan vagy az ingóság használatára, miközben azzal nem rendelkezhet: azaz nem értékesítheti, illetve kölcsönnel, sem hitellel nem terhelheti.

Akkor mennyi a haszonélvezeti jog értéke?


A haszonélvezeti jog számítása az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72. §-a alapján történik, amelynek kiindulási alapja a vagyoni értékű jog egyévi értéke, ami a dolog forgalmi értékének 1/20 részét teszi ki. 

Azaz, egy 20 millió forintos ingatlan esetében az egy évi érték ennek 1/20-a, tehát 1.000 000 Ft lesz.

Határozatlan időre vonatkozó haszonélvezeti jog esetén, az érték az egyévi érték ötszöröse. Kivételt jelent, ha a haszonélvezeti jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed. Ekkor a jog értéke a személy életkorához képest a következő módon kerül kiszámításra:

25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10x-e
25-50 éves, az egyévi érték 8x-a
51-65 éves, az egyévi érték 6x-a
65 évnél idősebb, az egyévi érték 4x-e

A jogszabály 72. § (4) szerint „ Ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, annak értékét az illető személy életkorához képest a következő módon kell megállapítani példa:

25 évesnél fiatalabb haszonélvező esetében 10 x 1.00.000.-Ft= 10 millió Forint,
25-50 év közötti haszonélvező esetében 8 x 1.000.000.-Ft= 8 millió Forint,
51-65 év közötti haszonélvező esetében 6 x 1.000.000.-Ft= 6 millió Forint,
65 évnél idősebb haszonélvező esetében 4 x 100.000.-Ft= 4 millió Forint lesz.

Ez tehát a haszonélvezeti jog értéke.

Mivel vagyoni értékű jogot vásárolt, meg kell fizetnie még a visszterhes vagyonszerzési illetéket is, ami a megfizetett érték 4 százaléka.
25 évesnél fiatalabb haszonélvező esetében 10 millió Forint érték után annak 4% = 400.000.- Ft lesz a fizetendő illeték,
25-50 év közötti haszonélvező esetében 8 millió Forint érték után annak 4% = 320.000.- Ft lesz a fizetendő illeték,
51-65 év közötti haszonélvező esetében 6 millió Forint érték után annak 4% = 240.000.- Ft lesz a fizetendő illeték,

65 évnél idősebb haszonélvező esetében 4 millió Forint érték után annak 4% = 160.000.- Ft lesz a fizetendő illeték.

A haszonélvezeti jog értékének kiszámítása több személyt is érinthet

 
Például a házastársak fele - fele részein osztoznak az ingatlanon, ezekben az esetekben az alábbiak szerint érdemes kiindulni a haszonélvezeti jog értékének meghatározásakor.

Ha a haszonélvezeti jog időtartama mind a jogosult, mind a kötelezett élete, házassága vagy özvegysége idejétől függ. A jogosultaknál használt szorzók alkalmazásánál az idősebb életkora lesz az irányadó.
 
Ha több, egyidejűleg jogosult személy élettartamától függ a haszonélvezeti jog időtartama, úgy, hogy a jogosultság a legelőször elhalálozó személy halálával megszűnik. Például ha egy házaspár jogosult a haszonélvezeti jogra, a jog akkor szűnik meg, amikor egyikőjük elsőként elhalálozik. 

Ebben az esetben a legidősebb személy életkorát kell figyelembe venni, ha pedig az utolsóként elhalálózóig tart, akkor a legfiatalabb életkorát kell figyelembe venni. Ha a házasság idejére terjed a haszonélvezeti jog időtartama, a számításánál az idősebb házastárs életkorával kell számolni.

Haszonélvezeti jog értéke példa számítás:

Haszonélvezeti jog értéke:további információ források: 

Ha ebben a cikkben nem találta meg kérdésére a választ, kérem ne nekem írjon, mert sajnos nem áll módomban erre válaszolni, a következő helyen kaphat segítséget:
Elsősorban érdemes az illetéktörvényenq elmélkedni, itt megteheti: 1990. Évi xcii törvény 

Kérdezzen meg egy ügyvédet, aki az adott ügyben szakavatott, ha még nem tart ott, kérjen konzultációt egy ingatlanokra specializálódott ügyvédtől itt:

Ha ingatlan eladásban gondolkodik haszonélvezeti joggal terhelten úgy, hogy élete végéig zavartalanul ingatlanában lakhat? 
Irjon és érdeklődjön, ide kattintva 
vagy hívja ezt a számot: +36709415077 

Ha haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant vásárolna itt tud érdeklődni: https://haszonelvezettel.hu/

Ha ezeken felül sem kapta meg kérdéseire a választ, érdeklődni tud a NAV infó vonalán, a vagyoni értékű joggal kapcsolatban az alábbi telefonszámok egyikén:
Külföldről+3614285100 
Magyarországról 1818 

Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólások.

Kérjük vegye figyelembe, hogy hozzászólása csak moderáció után jelenik meg az oldalon!

Füleki Andrásné Hajnalka
Tisztelt Cìm, Ha az ingatlanom 50 millió forintot ér ,akkor a fenti számítás alapján le kell vonni a haszonélvezeti jog értékét az ingatlan forgalmi értékéből...tehàt akkor ,ha jòl értem, haszonélvezeti joggal terhelten az ingatlan értékét kapjuk a számítás végén. Jól értem?
hetven.hu
Kedves Hajnalka! Az illetéktörvény által meghatározott módszer csak iránymutatás, a felek döntése, hogy mennyiben határozzák meg a haszonélvezeti jog értékét. Az azonban a joggyakorlat szerint semmiképpen sem haladhatja meg az ingatlan (beköltözhető) értékének felét. A beköltözhető érték fele az ingatlanjogban a lakott értéket jelöli, de vita esetén, ennek meghatározásához ingatlanjogi szakember segítsége vehető igénybe vagy kérje ingyenes tanácsadásunkat a +36709415077 -es telefonszámon!
Olvassa el többi cikkünket is, legyen tájékozott!
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük