Menü bezárása
Blog Konzultáció Ingatlanod értéke Kalkulátorok Miben tudunk segíteni Gyík Befektetőknek Bejelentkezés

Idősek otthona árak - mik a feltételek, hogyan kerülhetünk be?

Közzétéve:2023.09.19
Frissítve:2023.09.19


Nézzük meg, milyenek a mai idősotthonok! Mennyire nehéz bejutni, milyen árakkal kell számolnunk? Mit tud nyújtani egy magán idősek otthona, mennyibe kerül és mennyit kell spórolnunk, ha időskori ellátásunkat is szeretnénk bebiztosítani? 

Mire elérjük a sokak által szépkornak becézett időskort, bizony egyre többször gondolunk arra, hogyan fogunk élni nyugdíjas korunkra? Azt azonban ki merem jelenteni, mindannyian egyetérthetünk, ha nyugdíjas éveinkre gondolunk, az két szóban foglalható össze: méltóság és biztonság.

Szeretnénk, ha biztosítva lenne, hogy bármilyen egészségügyi gonddal kell is szembenéznünk, az nem a gyermekeink, közei ismerőseink terhére történne. Egy hirtelen bekövetkezett sérülés is rávilágíthat arra, hogy milyen kiszolgáltatott is tud lenni az ember, ha nem megfelelő az egészsége vagy nincsen segítsége. Egy megbotlás okozta törés, akár egy előrehaladott csontritkulás esetén is, bizony igénybe kell venni a velünk együttélők vagy közelünkben élők segítségét. Most ez csak időszakos kellemetlenség, de mi lesz az idő múlásával, mi lesz akkor, ha elindul egy láncreakció, amiből nincs kiszállás?

Ha változtatni akarunk, lehet megoldás egy idősotthon?

Ideális lenne, ha a nehezebb mindennapokat szakértő-szakképzett személyzet segítené körülöttünk és nem a család vagy közeli ismerőseink vállára nehezedne ez a feladat.  
Milyen szép is lenne, ha idős napjainkat társaságban, színes programokkal, tartalmas beszélgetésekkel tölthetnénk ki, így magányérzetünk enyhítését sem csupán a gyerekek, unokák látogatásaitól remélnénk. Első hallásra talán sokan elzárkóznak ettől a lehetőségtől, azonban a szívünk mélyén mindannyian tudjuk, hogy a test és a szellem frissen tartása elengedhetetlen a méltóságos szépkor megéléséhez!

                                                                                            Nyugdíj után sem áll meg az élet!


Csakhogy erre alkalmas idősotthont találni kifejezetten nehéz ,de ma már léteznek egészen másfajta megoldások vagy idősotthonok is: ezek egyike az úgynevezett nyugdíjasházak, melyek olyanok, akár egy hotel vagy lakópark. Az idősek saját magánlakásokban, kis méretű apartmanokban élnek. Főzéssel  takarítással, mosással nem kell bajlódniuk. Az ezzel nyert időkben pedig kedvükre kikapcsolódhatnak, programokat szervezhetnek vagy csak kényelmesen hátradőlhetnek és pihenhetnek, egy egész élet ledolgozása után.

DE, ha saját otthonunk nyugalmára vágyunk továbbra is, ám az anyagi biztonság mégsem biztosított nyugdíjas éveinkre, erre is van megoldás. 
Tudja meg, hogyan élhet otthona kényelmében élete végéig, anyagi biztonságban, kattintson ide:  https://hetven.hu

Kérjen visszahívást és ingyenes tanácsadást!

Mennyivel nyújt többet egy magán nyugdíjasház, és hogyan érhetjük el, hogy egy ilyen otthon lakói lehessünk idős korunkban?  Mennyibe kerül  és hogyan lehet bejutni egy magán nyugdíjasotthonba? Milyen lehetőségeink vannak, milyen feltételekkel kerülhetünk be, mennyit kell fizetni havonta, és mit kapunk a pénzünkért? 

Először is nézzük meg a következőkben azt, milyen jellemzői vannak az állami, önkormányzati, valamint a magán nyugdíjasházaknak: 

Önkormányzati otthonok

Az önkormányzatok intézmények esetében szigorú előírások vonatkoznak a bekerülés feltételeire. 
- 80 évesnél idősebb életkor
- igazolni kell, hogy rendszeres kórházi kezelést ugyan nem igényel, de úgynevezett III. fokozatú gondozási szükséglettel rendelkezik, vagyis teljes ellátásra, folyamatos gondozásra, ápolásra szorul. Amennyiben ezek a feltételek nem adottak, nem adható be az igény az idősek otthonában való elhelyezésre. Amennyiben teljesülnek a feltételek, az idősotthon dolgozója meglátogatja az igénylőt, aki

-felméri egészségügyi állapotát 
-felveszi a már említett, hosszú várólistára 

Kb. 400 körüli az állami, önkormányzati fenntartású otthonok száma Magyarországon. Sajnos az is elmondható, hogy egy 100 fős idősotthon esetében ugyanannyian várnak az elhelyezésre, mint amennyien gondozottként laknak ott.


Az idősotthonok szolgáltatásai 

Időlegesen, átmeneti jelleggel is lehet kérni, például egy súlyosabb betegség utáni lábadozás esetén, ha nincs otthoni segítségünk.

Délelőtti vagy délutáni benntartózkodás is igényelhető, hiszen sok családban például csak a munkaidő alatt okoz gondot az idős hozzátartozó ellátása.

Teljes bentlakással:  az esetek 80 százalékában a teljes bentlakást veszik igénybe.

Az idősotthonokba való bekerülésért belépési hozzájárulást is kérhetnek tőlünk: 
ezt a legtöbb intézmény csak akkor kéri, ha a beköltöző a 3–4 fős szobák helyett egyágyas vagy kétágyas szobát szeretne igénybe venni. 

- 1 fős szoba esetén  1,5 millió forinttól egészen 5-6 millió forint összegig 
- 2 fős szobák pedig 500 ezer forinttól –3 millió forintba kerülnek.

Amennyiben ilyen belépési hozzájárulás nincs, akkor csak a havi térítési díjat kell fizetni, ennek mértékét törvény szabályozza: ez a nyugdíj 80%-a.
A térítési díj jellemzően havi 120–160 ezer forint körül mozog. Ha a nyugdíj 80%-a nem éri el az intézmény havi térítési díját, akkor ki kell egészíteni pénz- vagy ingatlanvagyonból.

Ezért az árért a gondozók 24 órás felügyeletet biztosítanak
- napi háromszori étkezést 
- mosást és a takarítást is az idősotthon személyzete végzi 
- a szobák bútorozottak, saját bútort nem lehet vinni, azonban saját dekorációval otthonosabbá lehet varázsolni.
- van, ahol a szobákhoz külön fürdőszoba is tartozik, máshol folyosónként van közös fürdő 
- különdíjért lehet bérelni saját tévét és hűtőt is, más esetben csak a közös helyiségekben lévőt használhatják

Az idősotthonnak fizetendő díjak mellett egyéb költségek is keletkezhetnek: például a nem kedvelt étel helyetti élelmiszer megvásárlása a gyógyszerekért, gyógyászati segédeszközökért is külön díjat kell fizetnie a bentlakónak. 

Az otthonban lakók szabadon kijárhatnak az épületből, akár több napra is távozhatnak (egyeztetett időpontban orvossal és az otthon vezetőségével) például egy-egy családi ünnepségre. 
Az intézmény gépkocsival szállítja az ellátottakat az otthon területén kívüli vizsgálatokra, kezelésekre, de akár saját célra is kérhetnek fuvarozást, fuvardíj ellenében.
Bármilyen ügyintézésben segítséget nyújtanak az idősotthon dolgozói.
Igénybe vehető fodrász, masszőr, pedikűrös-manikűrös térítés ellenében, illetve az otthon falain kívül is megszervezik az ilyen jellegű ellátásokat.

Heti egyszer van orvosi rendelés, nagyobb létszámú otthonoknál heti kétszer pszichológus is segíti a gondozottakat, egyes helyeken különböző szűrővizsgálatokat is biztosítanak.

Ami a legnagyobb gondot jelenti az önkormányzati idősotthonok tekintetében, az a várakozási idő hosszúsága, ami akár 3-5 év is lehet. A szabad férőhelyek csekély száma miatt sajnos egyre kevésbé jelent reális lehetőséget és megoldást. Az is lehet, hogy éveket kell majd várnunk úgy, hogy már jelenleg is szükségünk lenne az otthonban nyújtott felügyeletre, gondozásra.


Magán nyugdíjasházak 

Magyarországon ma 138 magánkézben lévő otthont tartanak nyilván, ezek egy-egy része valóban az idős éveket hivatott megszépíteni. De ezeknek a magánkézben lévő otthonoknak is megvan az ára. Pontosan ezért kell előre gondolkodnunk, ha gondtalanul-biztonságban szeretnénk megélni idős, nyugdíjas éveinket.

Ezekben az otthonokban nincsenek szigorú feltételek, de ami a legfontosabb szempont nyugdíjas kor alatt is be lehet költözni, NEM kell éveket várni a bekerülésre. 
Van, ahol akár már azonnal is fogadják az ellátást igénylő időseket, de nézzük az árakat.

Lakóház vagy kis lakás 
- Használati joga 9-15 millióért tudjuk megváltani 
- Tulajdonjogát viszont 18-23 millióért vásárolhatjuk meg .
. Egy magas kategóriás nyugdíjas háznál 170.000 - 350.000 forint a havi térítési díj átlagosan, de ezen felül fizetnünk kell a gyógyszerekért, kezelésekért és egyéb szolgáltatásokért, mint például bevásárlások teljes körű intézése vagy épp a külső programok, időtöltések megszervezését.

A magán felső kategóriás nyugdíjasotthonoknál a luxus-érzet megteremtése alapvető, ami számtalan közösen használható lehetőséggel várja a lakókat: például wellness-részleg, uszoda, szauna, étterem, jacuzzi, játékterem, díszkert, termálfürdő. Persze mindenütt más a kínálat összetétele.

Hogy egy ilyen nyugdíjasház előnyeit élvezhessük, kevésnek nem mondható pénz kell hozzá – de ha tudatosan előre felkészülünk ezekre a költségekre, akkor számunkra is elérhetővé válik, hogy idős korunkat nemcsak kielégítő és méltó, de kifejezetten kedvező és vonzó életkörülmények között tölthessük.

Ismerje meg lehetőségeit!
Saját tulajdonú ingatlanát eladhatja élethosszig tartó haszonélvezeti joggal terhelten. Mit jelent ez?

 Ön megkapja az ingatlan jelenlegi forgalmi értékének 50 százalékát, ami egy 50 milliós ingatlan esetén 25 millió forint (ami fedezi a magánnyugdíjas otthon használati vagy tulajdonjogát jogát) de mivel élethosszig haszonélvezője marad ingatlantulajdonának, amely haszonélvezeti jogot a Földhivatalnál is törvényesen bejegyeznek a tulajdoni lap úgynevezett teherlap oldalán, Ön -mint az ingatlan élethosszig tartó haszonélvezője- kiadhatja albérletbe az ingatlant, amiből fedezni tudja egy magas kategóriás nyugdíjasház havi térítési díját.
Kérje ingyenes tanácsadásunkat vagy írjon üzenetet és visszahívjuk! Kattintson ide: https://hetven.hu

Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólások.

Kérjük vegye figyelembe, hogy hozzászólása csak moderáció után jelenik meg az oldalon!

Olvassa el többi cikkünket is, legyen tájékozott!
Köszönjük a kommented, moderálás után megjelenítjük